nedeľa 6. júna 2010

Lykia


Piatok 4. 6. 2010 18:00
Okamžite opúšťame Goček s plánom cez noc dohnať stratu. Pre M&M vyšli služby od 18 – 21:00 a od 03 – 06:00. Okrem návštevy štyroch delfínov sa nič, čo by stálo za zmienku neprihodilo. Prešli sme asi 60 míľ a o 07:00 kotvíme v meste Kas, kde sa nám podarilo odposalať predchádzajúci záznam.


Sobota 5. 6. 2010
15:00 odchod smer Kekova.
Kekova (tiež Kekova Roads) je oblasť vymedzená 4 míle dlhým ostrovom Kekova Adasi, ktorý chráni blízke pobrežie. Dominantný je prístav Kale Koy s hradom na strmom úpätí. Pobrežie od mesta Caunos po Antalyu je známe ako Lykia. Lykijský národ žil v oblasti od 2. tis. BC a Lykia s hlavným mestom Xanthos bola Rímom v. r. 167 BC uznaná ako nezávislé kráľovstvo. V Kale Koy sa zachovali krásne kamenné sarkofágy a v prístave vidieť pozostatky potopenej časti mesta v antike známeho ako Simena. Čast mesta Simena, ktorá sa rozkladala aj oproti na západnej strane ostrova Kekova bola v dôsledku zemetrasenia (2. stor. n.l.) zničená. Na rozdiel od Kale Koy na pobreží, osídlenie na ostrove zaniklo a ostalo “iba” tzv. Sunken City - Potopené mesto.





Necropolis



Sunken City



Neďela 6. 6. 2010
Konečne poriadny sailing! Vietor 25 – 30 kts, v nárazoch 35, rýchlosť Jennifer 8 – 10 kts.

Bleskový presun do prístavu Finike. Do prístavu nás sprevádza párik delfínov. Sú čertovsky rýchly, ale aby ste nám verili, dôkaz tu:

Dnes sme mali tiež “galley”, službu v kuchyni. Ako vždy, pri našej službe posádka sa nevedela dočkať večere: dnešné menu: bulgur ala Majka, tzaziki ala Majko, šalatik ala čo kuchyňa dala.

Majko si kúpil na istanbulskom letisku knihu, ktorú prečítal za 6 dní. Desať rokov sa mu nič podobné neprihodilo ak nepočítame Hellboy-a.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára