sobota 5. júna 2010

Svet je malý

Lars vs. Ken

Svet je malý 1 - Hneď prvý deň sme zistili, že máme s Larsom spoločných známych. Kena a jeho ženu sme minulý rok v novembri stretli počas našej plavby po Egejskom mori na ostrove Iós (súostrovie Kyklády). Žijú na malej, asi 30ft plachetnici. Bola s nimi aj ich 3 mesačná dcéra Elina a psík. Momentálne "updatujú" jachtársky pilot book Grécka. Tri roky predtým predali všetko čo mali, kúpili plachetnicu a vydali sa dolu Dunajom. Napísali vôbec prvý pilot book Dunaja, ktorý bohužial zatial vyšiel iba v nemčine. Na Ióse sme knihu mali možnost vidieť, je ohromná a detailne spísana.

Lars stretol Kena v Bulharsku v Nesebare, potom ako dokončili cestu dolu Dunajom. Rok na to Lars tiež splavil Dunaj a napísal svoj vlastný "Danube guide", ktorý vydali vo Švédsku. Pri ceste Dunajom boli s Larsom tiež Grete a Fred, veľmi v dobrom spomínajú na Bratislavu, vraj najlepší prístav, najlepšia rybacia polievka a veľa grátis slivovice. :)

Piatok 4. 6. 2010
Už tretí deň na suchu. Utorková obhliadka motora, nebola moc optimistická. Treba vymeniť čast spojky, nie originálny, ale funkčný diel, ktorý sa mechanikom podarilo zohnať
v Gočeku a treba vymeniť aj pumpu vnútorného chladenia. Tú bolo treba objednať z Istanbulu.

Ten deň sme sa tiež dozvedeli strašnú správu o útoku izrealského komanda na humanitárny konvoj v medzinárodnách vodách pri pobreží Gazy. :((( Väčšina obetí bola práve z Turecka, ako sme sa dočítali v International Herald Tribune, ktoré sa tu dajú vždy s jednodňovým oneskorením kúpiť, takže určite máte podrobnejšie správy ako my tu.

Streda 2. 6. 2010, Štvrtok 3. 6. 2010
Budíček 4:40 presne, o ktorý sa postaral meuzzin z mešity. Nachádza v bezprostrednej blízkosti našeho prístavu. Že by na ten minaret niekdo o pol piatej liezol? V dnešnej modernej dobe vraj zvolávajú veriacich pomocou nahrávky, ktorú púšťajú z kazeťáku.

S/Y Jennifer, Beneteau Oceanis 50

Čas si krátime “hygienou loďe”. Poriadne poumývať, vydrhnúť drevenú palubu, vrátiť bielu farbu laminátu, vyleštiť všetky kovové časti a vyprať pôsobením morskej vody ztvrdnuté laná. To vsjo aby sme si vo svete nerobili hanbu.

Majuška si krátila čas experimentovaním s mojim účesom. Najprv to zobrala nožnicami úplne na krátko a teraz sľubuje, že si požičia od Freda elektrický stojček a dokončí dielo zkazy.

Goček je pomerne malé mestečko, skôr dedina ale s obrovským prístavom. Je tu vlastne niekoľko marín. Marin Amerikan, Marin Turk, Marin neviemaká, tá naša nemá sociálky (chodíme do Ameriky) ale je najlacnejšia a má výhodnú polohu - najbližšie do mešity a carrefour expressu. Sezóna ešte nezačala ale je zjavné, že prístav je veľmi populárna destinácia vďaka svojmu krásnemu zálivu a “archipelago”, ktoré sa dajú navštívíť na mnohých lodiach. Spoločnosť nám tiež robí Saudský král Abdullah Bin Abdulaziz Bin Abdulrahman Bin Faisal Bin Turki Bin Abdullah Bin Mohammed Bin Saud na svojej “skromnej” 179 ft (82m) jachte Sarafsa.



Svet je malý 2 – Z letargie nás vytrhol do prístavu vchádzajúci dvojsťažník so slovenskou vlajkou s domovským prístavom Bratislava “na zadku”. Zakotvili na “kráľovskom” móle a keďže nemáme do čoho pichnúť ideme ich pozdraviť. Vyklula sa s toho veľmi príjemná dvojhodinová návšteva pri vínku na palube 54ft jachty Nomad (16.2 m, 1ft = 0.3 m). Majitelia sú pán Peter a pani Zorka, slovensko-maďarský párik, ktorý už dlhšie žijú v Prahe. Dostaneme vizitku a zistujeme, že sme práve spoznali našich nových susedov. Bývajú na Žižkove doslova za rohom. Na 20. októbra 2010 sme sa teda dohodli na vínko na Žižkove. Návštevu nám “prekazila” Anki, ktorá nás hľadala po celom prístave, motor je fit. Vyrážame.

S/Y Nomad

2 komentáre:

  1. wow chica!!!!! this is great!! plz remember to write something in english so you can share with your international friends! have the time of your life and may the good winds be with you! <3 xxxx

    ps.I'm so excited for you guys!!!!!!! clap clap clap bravo M & M!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zdá sa, že na mori máte lepšiu šancu stretnúť známych, ako na Václaváku. Píšte, píšte, je to super čítaníčko.

    OdpovedaťOdstrániť